Subscribe via RSS

Hyldeblomst og citronmarmelade – Restelækkerier

23 Jun 2014

Hyldeblomst og citronmarmelade - Restelækkerier

hyldeblomst og citronskiverDet hele startede med jeg, igen i år, lavede hyldeblomstsaft. Hvis ikke du selv har nået det, kan du måske være heldig at finde et hyldetræ, der endnu ikke er afblomstret – snyd ikke dig selv for hjemmelavet hyldeblomst saft!

Nå – det var ikke saften det skulle handle om, men derimod de blomster og de citronskiver man sigter fra saften, når det har trukket færdigt. Det duftede stadig meget, så jeg syntes det var synd at smide det ud – der måtte da være noget jeg kunne bruge det til?

Lidt hurtig research og jeg fandt ud af, at citrusfrugter har et højt indhold af pektin i skallen. Pektin er molekyler der ved høje temperature danner forbindelser der bliver til gele når det køler af. Resterne af citronerne var derfor oplagte til at lave marmelade af – så hvorfor ikke bare lave marmelade af det hele?

Som sagt, så gjort – og resultatet blev bedre end jeg turde håbe på :-)

Jeg har aldrig lavet marmelade før, så jeg var spændt på om det ville sætte sig nok, uden andet end det naturlige indhold af pektin i citronerne. Det gjorde det. Om det er begynderheld eller om det bare er så let, ved jeg ikke, men jeg tror det er fordi det er let :-)

Endnu vigtigere er smagen. Jeg havde under vejs prøvesmagt det, for at justere hvor meget sukker, der skulle i. Smagen ændre sig dog når det køler af, så også her var jeg spændt. Her var overraskelsen heldigvis også positiv. Ingredienserne er jo “affald” fra saftproduktionen, men det er ikke det det falder én ind når man smager på det.

Hverken hyldeblomst eller citronen er dominerende eller gennemtrængende. Det er med en mild citronsmag, som det første og så et let strejf af hyldeblomst efterfølgende. Det er en “voksen-marmelade”, da den har en smule bitterhed, som man får, når man laver marmelade på hele citrusfrugter. Personligt kan jeg rigtig godt lide det og man kan altid justere mængden af sukker lidt op, hvis man ikke vil have så meget. Er man slet ikke til det (som f.eks. folk der ikke kan lide appelsinmarmelade), så er denne her heller ikke noget … men så kan man jo forære et glas eller to i gave til en man holder af, for der er i hvert fald ingen grund til at smide sine rester ud, efter man har lavet hyldeblomstsaft … man smider jo ikke guld på gaden.

Ingredienser:

citronstykkerOpskrift:

Skær citronskiverne i små stykker.

Kom vand, sukker, citron og hyldeblomster i en gryde og lade det simre i ca. 45 min.

Test marmeladen ved at komme en teskefuld på en underkop el.lig. og sæt den i køleskabet et par minutter. Hvis den er blevet tyktflydende, er den færdig og ellers skal den koge 5-10 min længere.

Skold nogle glas med kogende vand og hæld den varme marmelade på glassene (som selvfølgelig er tømt for kogende vand).

Sæt låg på glassene og vend dem på hovedet, så den varme marmelade sterilisere hvad end der måtte have nået at sætte sig efter skoldningen.

VIGTIGT! Brug grydelapper el.lig. når de varme glas håndteres, og skru lågene godt fast. Marmeladen og glassene er varme og man kan brænde sig godt og grundigt, hvis man er uforsigtig.

Sæt glassene på køl.

Mens det køler kan man lave noget at spise marmeladen sammen med f. eks.:

Server og nyd

Hyldeblomst og citronmarmelade - Restelækkerier

Læs også:

Fuldkornsboller
Græskarrisotto med lidt savoykål og en kotelet
Tun steak med dampet pak choy og hoisin sauceOne Response to Hyldeblomst og citronmarmelade – Restelækkerier


Leave a comment

© 2018 Love food love cooking