Subscribe via RSS

Grovboller – Også en opskrift på ælteterapi

05 Dec 2011

Hjemmelavede grovboller

Hjemmelavede grovboller I hverdagen spiser jeg ikke særlig meget brød – hverken hvedebrød eller rugbrød, men hvad nu hvor jeg har fundet ud af hvor dejligt det er at bage?

Løsningen hedder grovboller på nymalet fuldkornsmel. Eneste problem er at fuldkornsmelet er “tungere” og derfor skal man lige finde det rigtige forhold med alm. mel og mængden af vand, for at få en god konsistens i de færdige boller.

Denne dej er ret våd, så man skal ikke have æltofobi (frygten for at putte sine hænder i klæbrig substanser … hvis der altså er noget der hedder det). Det har jeg heldigvis ikke. Tværtimod er der noget meditativt, næsten terapeutisk ved at ælte dej. Og ælte skal man i denne opskrift – jeg tror jeg brugte 20-25 min på at ælte. Til gengæld får man ikke bare dejligt brød, man bliver også et mere balanceret menneske :-)

Jeg prøvede også at fryse dem og varme dem op i ovnen direkte fra frost og det bliver de ikke dårligere af.

Ingredienser (10-12 stk):
500 g fuldkornsmel
300 g hvedemel
40 g gær
650 ml lunkent vand
1 spsk salt

Opskrift:
Rør salt og gær ud i vandet.
Tilsæt melet og rør det ud i vandet.
Ælt det hele godt ug grundigt
Bageteknik - ælte dej

Smør dejen ind i lidt olie (så klistre den ikke til skålen) og lad den hæve ca. 2 timer ved stue temperatur i en skål dækket med film.

Slå dejen ned (hæld den ud på bordet og prik den ned til en tykkelse på 3-4 cm)

Form til boller eller brød og lad det efterhæve i ca. 30 min.

Bag ved 200 grader i 15-20 min.

Server og nyd.

Hjemmelavede grovboller

 

Læs også:

Kylling med peberfrugt, linser, bønner og sprød "chip" af kyllingeskind
Arancini eller noget der er ret tæt på - nåh ja og gulerodspure til
7 spice kebab - Krydderi i perfekt harmoni



One Response to Grovboller – Også en opskrift på ælteterapi


Leave a comment

© 2016 Love food love cooking