Subscribe via RSS

Koldskål – bedste danske sommerdessert?

13 Jul 2012

Hjemmelave koldskål - Bedste danske sommerdesert

Hjemmelave koldskål - Bedste danske sommerdesertDer er gang i afstemningen om den bedste danske sommerdessert på bloggens facebookside … har du husket at stemme? :-)

Jeg har selv stemt og for mig er det koldskål, der er den bedste danske sommerdessert.

Koldskål er dejlig frisk og ikke alt for sød. Den er cremet, men ikke tung og dermed, i mine øjne, fantastisk til at slutte et måltid en god dansk sommeraften.

Som barn var det altid hjemmelavet koldskål – dengang i 80’erne kunne man vist ikke købe færdiglavet koldskål, så der lavede alle det selv. Hos os var det min mor der lavede det. Det var i hendes orange Magretheskål og det var med æggeblommer fra hele æg – der var heller ikke salmonellafrygt i 80’erne :-)

For mig var slut 90’erne med købe-koldskål hårdt for mit forhold til koldskålen. Jo længere man spiser købe-koldskål, jo mere tror man at det er sådan koldskål smager og for mig havde det mistet sin status som den bedste danske sommerdessert. Sidste år fik jeg noget okay købe-koldskål, som fik åbnet mine øjne. Hvis købe-koldskål kunne være okay – så måtte hjemmelavet koldskål jo være fantastisk. I år fik jeg så taget mig sammen lave noget selv. Hvis der er noget der hedder gensmagens glæde, var det præcis det det var. Jeg kunne ligefrem smage den orange Magrethe skål fra min mors køkken og jeg tvivler på jeg nogensinde vil spise mig selv af med købe-koldskål igen.

Har man først kastet sig over hjemmlavet koldskål, kan man lige så godt lave verdens bedste kammerjunker til. Hvis man, som mig, gerne vil have det ypperste tager man også et par jordbær og putter dem i koldskålen sammen med kammerjunkerne – så har man en absolut delux dansk sommerdessert, der er en fusion af koldskål og jordbær med fløde.

Ingredienser (ca. 1 liter – 4 personer):
1/2 liter kærnemælk
1/2 liter tykmælk eller ymer
4 æggeblommer (pasteuriserede)
150 g sukker
1 citron
1 stang vanilje

Opskrift:
Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og bland dem med 1 spsk sukker, så de ikke klistrer sammen.
Flækket vaniljestang, så man kan skrabe kornene udVaniljekorn og sukkerVaniljekorn og sukker blandetsammen til vaniljesukker

Pisk æggeblommer, vaniljen og resten af sukkeret til en luftig æggesnaps.

Riv skallen af citronen og pres saften fra den.

Rør kærnemælk, tykmælk, citronsaft og citronskal i æggesnapsen.

Sæt det på køl til det skal serveres og rør det lige hurtigt op inden servering.

Hjemmlavet koldskål med jordbær og verdens bedste kammerjunkerKoldskål – bedste danske sommerdessert?

Læs også:

Vietnamesisk inspireret salat med oksekød
Fish 'n' chips med tartare sauce
Valentine's dessert - Panna cotta, hindbær og champangneLeave a comment

© 2016 Love food love cooking