Subscribe via RSS

Verdens bedste kammerjunker – Hemmeligheden er …

11 Jul 2012

Verdens bedste kammerjunker - dansk sommerdessert

Kammerjunker med kardemomme - verdens bedsteHvis vanilje er det søde køkkens salt, er kardemomme det søde køkkens peber.

I mit skab står der derfor også ALTID både stødt kardemomme, til når det skal gå hurtigt, og hele kardemommekapsler, til når der er tid og det rigtig skal smage.

Kammerjunker med kardemomme er måske ikke det de fleste lige tænker på, men nu skrev jeg også “verdens bedste kammerjunker” og ikke “kammerjunker som de fleste tænker på” ;-) Det kardemommen gør er at give dybde i smagen. Det jeg bruger kammerjunker til er koldskål (bruger man dem til andet?). Koldskål er meget frisk i smagen og almindelige kammerjunker har, i mine øjne, ikke helt nok dybde til at skabe kontrast.

Man kan da godt nøjes med at have kammerjunker i koldskålen for at der er noget sprødt, men giver man dem et skud kardemomme får man en kammerjunke, som er mere end bare sprød. De giver balance og en mere komplet ret/dessert i koldskålen. Derfor laver jeg kammerjunkerne selv og bare rolig, de er ikke svære at lave.

Forleden havde jeg bagt en lidt for stor portion, så min kæreste fik nogle med på arbejde. Tanken var at hun kunne give dem til et par kolleger, som kunne tage dem med hjem og lave koldskål om aftenen. Hun fortalte dog at de aldrig var kommet så langt, for de skulle jo lige prøvesmage dem, og så endte det med de gik og spiste dem som småkager, til der ikke var flere tilbage … det tager jeg som et kompliment :-)

Er du er til kammerjunker og koldskål eller til noget andet? – Husk at stemme på hvad der er din yndlings danske sommerdessert på bloggens facebook afstemning.

Ingredienser (ca. 100 stk):
125 g smør
250 g hvedemel
50 g sukker
1 æg
1 tsk bagepulver
1/2 dl mælk
1 stang vanilje
6-8 kardemommekapsler (el. 1 tsk stødt kardemomme)

Opskrift:
Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og bland dem med 1 spsk sukker, så de ikke klistre sammen.
Flækket vaniljestang, så man kan skrabe kornene udVaniljekorn og sukkerVaniljekorn og sukker blandetsammen til vaniljesukker

Giv hver kardemommekapsel et let tryk, så den flækker og pil frøene ud.
Kardemomme - kardemommekapsler og kardemomme frø

Giv kardemommefrøene en god tur i en morter så de bliver til et fint pulver.

Rør smør, vanilje, kardemomme og resten af sukkeret sammen til en ensartet masse.

Rør så ægget i og herefter mælken i. Massen bliver tynd og lidt klumpet (sådan skal den være).

Sigt mel og bagepulver i massen og rør det sammen. Saml dejen med hænderne – ikke ælte bare klem den sammen.

Sæt dejen på køl i ca 30 min (så er den lettere at arbejde med når den skal rulles- og stikkes ud).

Rul dejen ud til ca. 3-4 mm tykkelse og stik så kammejunker ud i størrelse og facon efter temperament :-)

Udrullet kammerjunkedej med kardemomme - verdens bedsteUdstukkede kammerjunker med kardemomme - verdens bedsteUdstukkede kammerjunker med kardemomme - verdens bedste

Bag kammerjunkerne ved 175 grader til de er gyldne (i min ovn er det ca. 12 min)

Lad de gyldne kammerjunker køle af.

Server og nyd.

Hjemmelavede kammerjunker med kardemomme - verdens bedste Hjemmelavede kammerjunker med kardemomme - verdens bedsteHjemmelavede kammerjunker med kardemomme - verdens bedste
Verdens bedste kammerjunker – Hemmeligheden er …

Læs også:

Skinkesnitzel med rosenkål, hasselnødder og rugbrød
Grillede rejer med peberrodsmayonnaise - Den moderne rejemad
Oksemørbrad og flødekartofler - 80'er forkælelse



5 Comments on Verdens bedste kammerjunker – Hemmeligheden er …

  1. Didda

    Hvor er de søde :) Hvor laves der egentlig ikke figur-købe. Kammerjunker? :)

  2. TinaK

    Det er da en fantastisk ide, både at tilsætte kardemomme, men også de der virkelig søde figurer. Det bliver klart desserten næste gang jeg får sommergæster i det danske regnvejr :D

  3. Lofoloco

    Mange tak :-)

    Ja hvorfor kan man ikke købe kammerjunker i figurer? Jeg aner det ikke, men det er bare endnu en grund til at lave dem selv ;-)

  4. Lofoloco

    Tak Tina

    Ja bare klø på … det har været et kæmpe hit hos mine gæster – både i sol og regn ;-)


Leave a comment

© 2016 Love food love cooking