Subscribe via RSS

Bun Cha – Den bedste ret i Vietnams gadekøkken

31 Jul 2012

Bun Cha - Den bedste ret i Vietnams gadekøkken

Man oplever mange fantastiske ting når man rejser – Bygninger, natur, mennesker … og mad :-)

Der er mange gode grunde til at rejse til Vietnam, og maden er bestemt en af dem – mest af alt gadekøkkenerne.

Gadekøkkenerne i Vietnam er fantastiske og det er også her vietnameserne selv spiser. Man kan sagtens gå på restauranter, men det bliver maden sjældent bedre af – bare dyrere. En del af gadekøkkenerne er specialiseret i en eller to retter. Det giver ikke det store udvalg hos den enkelte, så for at overleve skal de levere på smag og hurtighed … og det er præcis hvad de gør :-)

I forhold til disse gadekøkkener har McDonalds intet med fast food at gøre. Hos de hurtigste gadekøkkener i Vietnam, når de at sætte maden på bordet før man selv når at sætte sig. De har nemlig kun én ting og hvis man lægger an til at sætte sig er det jo fordi man vil have denne ret – så værsgo. Har man ikke prøvet det kan det virke lidt mærkeligt, men her kommer tricket. I et gadekøkken kan man se ALT (det bliver jo tilberedt lige foran øjnene på en) og man kan dufte det 20 meter før man kommer der hen – dufter det godt, sætter man sig :-) … og det gør man – tro mig! Når man går og “tuller” rundt i gaderne i Vietnam, vil man i løbet af sin ferie “komme til” at spise et måltid man ikke havde planlagt.

En dag i Hanoi var vi på vej hen til en non-profit restaurant, som uddanner gadebørn for at spise frokost. Vi gik igennem et marked (som der jo ligger en del af) og pludselig ramte duften af grillet svinekød – Jeg var tryllebundet, som i rotte af rottefængerens fløjte. Vi var godt nok på vej hen for at spise frokost 500 m længere væk, men dette her MÅTTE jeg bare smage. Det var Bun Cha, som er en lokal specialitet i Hanoi. Vi havde prøvet at smage Bun Cha et par dage før og syntes godt om det, men hos dette gadekøkken var det exceptionelt godt.

Bun Cha er en slags grillede frikadeller serveret i en dip sauce med nudler og krydderurter til. Dette sted var bare også så geniale, at de også havde grillet bacon i og en dip sauce der havde et perfekt sur/sød forhold. Grillet svinekød i form af frikadeller og bacon er i sig selv et festmåltid. Kombinerer man det med en sur/sød dip sauce og et bjerg af forskellige friske krydderurter har man rendyrket lykke. Smagen skifter hele tiden fordi man får forskellige krydderurter i hver mundfuld. Så er der de forskellige teksturer der spænder fra dipsaucen som er helt flydende, til nudler, frikadeller, de friske krydderurter og tynde, sprøde skiver af gulerod og glaskål i dipsaucen. Alt dette, en almindelig dag i Hanoi, for den nette sum af 6 kr. … vi kom tilbage dagen efter :-)

Bun Cha serveres i en skål med dipsauce pr. person og så et fælles fad med salat og krydderurter, et fælles fad med nudler, et fælles fad med frikadeller og en fælles skål med bacon. Så tager man bare lidt af hvert over i sin skål med dipsauce og spiser. Når man har brug for mere fylder man bare op igen :-)

Bun Cha - Vietnams bedste street food. Nudler, frikadeller og krydderurter

Efter noget research og eksperimenter har jeg fået lavet min egen opskrift, så jeg slipper for at skulle til Hanoi hver gang jeg får lyst til Bun Cha. Originalt bliver frikadellerne grillet over trækul, men i en 2 værelses lejlighed på 3 sal er det i orden at stege dem på panden.

Selvom der er mange ingredienser er det både ret let og ret hurtigt at lave … glæden ved at spise det holder til gengæld længe :-)

Ingredienser (4 personer):
400 g hakket svinekød
2 skalotteløg
2 fed hvidløg
1 spsk fiskesauce
1 spsk rørsukker
1 stængel citrongræs
Salt og peber

150 g Bacon

300 g risnudler

1 bundt koriander
1 bundt thai-basilikum
1 bundt mynte
1/2 hovede iceberg salat

– Dipsauce –
2 gulerødder
1/3 glaskål
6 dl vand
Saften fra 2 limefrugter
4 spsk sukker
6 spsk fiskesauce
6 spsk eddike

Opskrift:
Skær salaten i strimler.
Pil blandene af krydderurterne og bland dem med salaten

Nudlerne koges efter anvisningerne på pakken

– Dip sauce –
Rør vand, sukker, limesaft, fiskesauce og eddike sammen.
Skær gulerødder og glaskål i tynde stykker og bland dem i saucen.

– Bacon –
Skær bacon mindre stykker og steg det let sprødt på panden.
Læg baconen på fedtsugende papir og gem det afsmeltede fedt til at stege frikadellerne i.

– Frikadeller –
Hak hvidløg, skalotteløg og citrongræs fint.
Bland med det hakkede svinekød, rørsukker, fiskesauce og krydder med salt og peber.
Rør det samme til en fars og form små flade frikadeller.
Steg frikadellerne i fedtet fra baconen.
7 Comments on Bun Cha – Den bedste ret i Vietnams gadekøkken

 1. Newyorkerbyheart

  Det er lige præcis derfor jeg gerne vil til Vietnam. Jeg har hørt så meget om de gadekøkkener og ville så gerne opleve det :-)

  I mellemtiden må jeg prve denne lækre ret……….

  Mange hilsner
  Birthe

 2. Lofoloco

  Hej Birthe

  Det er rimelige priser hvis man skal til Vietnam.

  Vi gav 5500,- t/r pr. pers. med fly og boede på hoteller til mellem 15-25 USD pr. nat for et dobbeltværelse (kan både gøres væsentlig billigere og væsentlig dyrere alt efter hvilken standard man vil have). Måltider på gaden er mellem 5-15 kr. og på restauranter 50-150 kr.

  Men indtil da, skal du endelig spise masser af Bun Cha :-)

  /Christoffer

 3. TinaK

  Fedt at du på den måde eksperimenterer dig frem til en autentisk smag!! Den skal helt klart på madplanen i næste uge.

  Tak for opskriften :)

  Tina

 4. Lofoloco

  Så kan du sagtens begynde at glæde dig. Det smager fantastisk :-)

  /Christoffer

 5. Aslak

  Hvad hedder den omtalte non-profit restaurant du omtaler og hvor ligger den (cirka)? Vi skal til Hanoi om 6 uger :-)

 6. Lofoloco

  Hej Aslak
  Den hedder KOTO og ligger lige ved litteratur templet … link til den her: http://www.koto.com.au/about-koto/koto-enterprise/koto-hanoi-restaurant

  God tur :-)

 7. Aslak

  Super … Mange tak :-)

  Hvis du samtidigt kan huske stedet med den exceptionelle Bun Cha må du gerne videregive info. Og … Hvis du derudover har andre info om Hanoi og Vietnam vil jeg ligeledes sætte stor pris på lidt info. Vi rejser fra nord til syd.
  Jeg har i øvrigt to gode opskrifter på henholdsvis Pho og Cha Gio, hvis du er interesseret :-)

  Mvh – Aslak


Leave a comment

© 2024 Love food love cooking