Subscribe via RSS

Tarteletter med høns i asparges – Nye asparges og mine bedstemødre

13 May 2012

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det rørte mig ikke det mindste – lavede mine tarteletter og skrev overskriften, men i det jeg skulle til at skrive indlægget kneb jeg sgu et par tårer.

Jeg har spist mange tarteletter gennem min barndom. Der hjemme, lavet af min mor, men de klareste minder er de (mange) gange jeg har fået tarteletter hos min mormor og farmor. Det er både som helt lille, som teenager og som voksen. Der var altid rigeligt, de smagte altid godt og blev altid spist op :-) Det er ren nostalgi og giver fantastiske minder om mine bedstemødre.

Det vilde er at jeg aldrig selv har lavet tarteletter – nej ALDRIG!?!?

Jeg tror det bunder i at jeg har set det som lidt gammeldags, og rent teknisk er der heller ikke det store i det. Man kunne bage sine egne bunde, men stadigvæk ikke det store.

Så var det at jeg skulle lave mad til et par af mine rigtig gode venner. De er atleter ligesom jeg selv, men selv med mine 190 cm og 87 kg er jeg den lille i dette selvskab. Der er altså tale om nogle gutter, som kan tage fra og mere præcist end “Drengerøv” bliver det ikke. En burger kunne det sagtens have været, men i denne uge, var det ugen hvor Din Baghave fik danske asparges fra Søren Wiuff, så jeg valgte at gå retro og lave tarteletter med høns i asparges.

Og retro er det helt rigtige ord. Der er intet gammeldags over tarteletter. Det smager sindsygt godt, og jeg er jo langt fra den eneste der har barndomsminder med tarteletter. Laver man så fyldet ordenligt, går det fra at være kitsch til at være en hyldest. I denne version en hyldest til både de daske asparges og til mine bedstemødre.

Udover alle minderne er det smukke i denne ret enkeltheden. Det hedder høns i asparges. Ingredienserne er høns og asparges og det smager af høns og asparges. Tricket er at bruge det hele i råvarerne, så den opbagte sovs laves på fonden fra henholdsvis kyllingen/hønen og skrællerne fra aspargeserne. Når man hiver så meget smag ud af råvarerne, smager det igennem, selvom både kylling og asparges er lette smage. Og i modsætning til glas-/dåseasparges har de friske asparges bid, så man rent faktisk kan mærke det er en grøntsag, når man spiser dem.


Nye asparges fra Søren Wiuff

Nej jeg lavede ikke bundene selv, selvom det nok ville trække smage og teksturen endnu et stykke op. Det var et spørgsmål om at have tid til det, og det havde jeg ikke. Til gengæld sørgede de færdiglavede bunde for at give det tarteletterne det rigtige autentiske look :-)

Ingredienserne er til 30 stk. … og det var hvad der blev spist af os tre gutter. Jeg vil gætte på det vil passe til 4-5 personer under almindelige omstændigheder ;-)

Ingredienser (30 stk):
1 kylling
850 g hvide asparges
125 g smør
6 spsk mel med top
30 tarteletter

Tilberedning:
Knæk bunden af aspargeserne. Hvis man tager fat i bunden og ca. på midten og bøjer dem, knækker de der hvor den “træede” del slutter.
Skræl apspargeserne og kog skrællerne sammen med bundene i ca. 3/4 l vand i en halv times tid.
Si skrællerne fra fonden.
Skær aspargeserne i stykker på ca. 4-6 mm bredde og kog dem i aspargesfonden til de begynder at blive lidt bløde, men stadig med bid i. Tog dem op af fonden og skyl dem evt. kort i kold vand så kogningen stoppes.

Skær kyllingen i mindre stykker (lår, vinger og bryst) og steg dem et par minutter. Hæld så ca. 1 1/2 l vand på og lad det koge til kødet er færdigt (ca 16-20 min).
Pil kødet af benene og læg ben og skind tilbage i vandet og kog det ind til ca. 3/4 l og si så ben og skind fra fonden.

Smelt smørret over jævn varme og tilsæt melet når det er smeltet. Rør det godt til det bliver en “dej”. Tilsæt først aspargesfonden (rør konstant så det ikke klumper). Tilsæt så kyllingefond lidt ad gangen, til sovsen har den rigtige konsistens (ca. som yoghurt). Er der ikke nok fond til at gøre sovsen tynd nok, tilsættes lidt mælk.
Sovsen smages til med salt, lidt eddike og godt med peber.

Varm tarteletbundene i oven i et par minutter.

Bland kyllinge- og aspargesstykkerne i sovsen og lad det hele varme op i et minut inden det fyldes i bundene.

Server og nyd

Læs også:

Stegt Brosme på sauterede porrer og sprødt bacon på toppen
Rødfisk med æble, estragon og rejesauce
Stegte gulerødder med pesto af gulerodstoppeLeave a comment

© 2018 Love food love cooking