Subscribe via RSS

Vietnamesisk kaffe med hjemmelavet kondenseret mælk

26 Jun 2012

Vietnamesisk kaffe og hjemmelavet kondenseret mælk

At rejse er … at  spise som de lokale – det har H.C Andersen engang næsten sagt. Nu var han jo forfatter, men havde han været kok, er jeg sikker på, han havde sagt det sådan.

Jeg bruger normalt ikke sukker i kaffen, og teknisk set er der heller ikke sukker i vietnamesisk kaffe, men til gengæld en godt sjat kondenseret mælk, der i Vietnam omtales som “Sweet milk”. Og sødt – det er det.

Når nu det er sådan kaffe normalt drikkes i Vietnam, var det sådan jeg drak det, mens jeg var der. Og det er stærkt vanedannede, for det smager rigtig godt. Kondenseret mælk giver en let smag af karamel og ud over sukkererindholdet i den kondenserede mælk, får man også en koncentreret mælkesødme.

Nu skal det heller ikke lyde “sødere” end det er, for man laver en god stærk kaffe, som kan give godt modspil til sødmen fra den kondenserede mælk. I Vietnam laver man, i traditionelle stil, “dryp”-kaffe, som er en blanding mellem filterkaffe og stempelkande kaffe, og som laves i en speciel si. Har man ikke lige sådan en si, laver man bare en god stærk stempelkande kaffe.

Blandingen af den stærke kaffe og den søde kondenserede mælk fungerer bare rigtig godt – specielt i Vietnams varme klima. En aften hvor solen er begyndt at gå ned, men det stadig er lunt, er vietnamesisk kaffe perfekt og heldigvis har vi også sådan nogle aftener i Danmark :-)

Kondenseret mælk kan efter sigende købes herhjemme hos diverse asiatiske og mellemøstlige købmænd, men det har jeg ikke prøvet, for man kan bare lave det selv. Og det er på ingen måde svært.

Jeg fandt en opskrift på et Arla forum, men jeg synes dog den skal være lidt sødere for at matche smagen fra Vietnam, så i min opskrift er der en anelse mere sukker.

Ingredienser (ca. 4 dl kondenseret mælk):
1 l sødmælk
225 g sukker

Tilberedning:
Kom mælk og sukker i en sautepande (eller en gryde) og lad det stå ved svag varme. Det skal ikke koge, det skal bare være varmt nok til at vandet i mælken fordamper.

Rør med jævne mellemrum.

Når en del af vandet er fordampet, begynder sukkeret at karamellisere en smule og blandigen tager en smule farve.

Når blandingen er svundet ind til ca. 4 dl hældes det gennem en si for at fjerne evt. mælkeskind.

Sæt den kondenserede mælk i køleskabet til den skal bruges (den kan i hvert fald holde sig en uge).

Vietnamesisk kaffe:
Hvor stærk “stærk” kaffe er, det er jo en smagssag, men jeg bruger ca. 15-20% mere kaffe i stempelkanden når det er til vietnamesisk kaffe.

Forholdet mellem kaffe og kondenseret mælk er 4-5 dele kaffe til 1 del kondenseret mælk.

Den kondenserede mælk hældes i bunden og kaffen hældes forsigtigt oven på, hvis det serveres i glas og skal se flot ud :-)

Før den drikkes røres den kondenserede mælk ud i kaffen.

Server og nyd

Vietnamesisk kaffe og hjemmelavet kondenseret mælk

Læs også:

Valentine's day cheese cake - MAD ER KÆRLIGHED!
Confiteret laks og frisk vintersalat
Makrel - Sommer i det nye nordiske køkken7 Comments on Vietnamesisk kaffe med hjemmelavet kondenseret mælk

 1. Irene

  Den kaffe må jeg bare prøve – også selvom jeg normalt ikke bruger sukker i kaffen. Jeg har tidligere fundet kondenseret mælk i Superbest, så måske jeg vil prøve det først, inden jeg kaster mig ud i at lave det selv. Nogle gange er man jo lidt doven …

 2. Lofoloco

  Jeg bruger heller ikke sukker i kaffen, men jeg blev hooked :-)

  I Vietnam er der også færdiglavet kondenseret mælk de bruger, så ingen skam i at være “doven” ;-)

 3. Katrine

  Ej, hvor smager det bare godt! Det er uhyggeligt vanedannende!

  Jeg har dog lige et spørgsmål; jeg har fuldt din opskrift til punkt og prikke, men jeg kan simpelthen ikke regne ud hvordan du har hældt det op, sådan at kaffe og kondenseret mælk ikke blandes sammen? Det gør selvfølgelig ikke noget for smagen at det bliver blandet med det sammen, men æstetikken ryger altså en lille tur, når man serverer noget der bare ligner en normal kop kaffe med mælk.

  Ellers tak for en god blog, jeg er en af dem der følger med hver gang du uploader noget :)

 4. Lofoloco

  Hej Katrine

  Tak for rosen :-)

  Ja det kan være lidt bøvlet at få det til at se sådan ud når man hælder det op, men hvis du tager en ske og holder den lige over mælken og så stille og roligt hælder kaffen over skeen, evt. så det løber ned langs kanten af glasset, får du effekten med de to lag :-)

  Bedste hilsner
  Christoffer

 5. jakob larsen

  hej,

  jeg er netop hjemvendt fra Vietnam, og er blevet forelsket i kaffen dernede. jeg har prøvede at bruge kondenseret mælk (købt i Irma) i normal kaffe forskellige normale kaffer her fra danmark, og det er bare slet ikke det samme. jeg tog kaffe med dernede fra, men har snart brugt det op. nogen der ved hvor jeg kan købe det i danmark?

  jeg fik fortalt at det er Robusta bønner de rister med smør og fiske olie, der giver den lidt chocolade/caramel agtig smag.

 6. Lofoloco

  Hej Jakob

  Tænker man måske kan få kaffebønnerne i asiatiske købmænd, men jeg har aldrig kigget efter.

  Hvis jeg en dag bliver desperat efter den autentiske smag, kan det være jeg kaster mig ud i smør og fiskeolie :-)

  Bedste hilsner
  Christoffer


Leave a comment

© 2016 Love food love cooking