Subscribe via RSS

Vietnamesisk BBQ kylling og mangosalat

03 May 2012

Vietnamesisk BBQ kylling (citrongræs, koriander og ingefær) og mangosalat

Vietnamesisk BBQ kylling (citrongræs, koriander og ingefær) og mangosalat

Vietnam er det nye Thailand når det gælder mad.

LêLê ekspandere i København og Anh Lê havde for nylig programserien “Spis Vietnam” på DR2.

De friske forårsruller, der er  noget af det mest ikoniske i det vietnamesiske køkken vinder også ind hos en del bloggere bl.a. FoodMAD, Klidmoster, Valdemarsro, Hanne K – og jeg har heller ikke selv holdt mig tilbage på den front.

Efter 3 uger i Vietnam har jeg kunne konstatere to ting.
1. Der er en god grund til vietnamesisk mad er populært, for det smager sgu godt.
2. Der er MEGET mere i det vietnamesiske køkken end friske forårsruller.

Solen rykker gevaldigt i disse dage, og selvom det ikke helt er grilvejr (i hvert fald ikke for min og min kuldskærhed), skal der noget sommerligt på bordet. Let men masser af smag … så skal det sgu være vietnamesisk BBQ og mangosalat. Indtil for nylig tænkte jeg BBQ som de amerikanske sydstater, men der findes andre versioner, og den vietnamesiske er lettere og mere syrlig, da marinaderne er baseret på rødder (ingefær, galanga og gurkemeje) og citrongræs. Med et smil på læben, men alvor i øjnene fik jeg på madkurset i Vietnam at vide “no vietnamese BBQ without lemongrass” (ingen  vietnamesisk gril unden citrongras). Citrongræs er noget man heldigvis kan få i de fleste supermarkeder her hjemme, så ingen problemer der. At jeg så måtte leve med stødt ingefær fordi jeg glemte at købe frisk, gik an – dog ved jeg det ville have smagt endnu bedre med frisk ingefær – har man frisk ingefær bruger man det og ikke stødt :-)

Salaten er også fra vietnam. Jeg har lavet mangosalat før, men denne er ikke så sød, da der kommer rå rødløg i også. Man får ikke den skarpe, let brændende smag, som hvis man bare spiser rå løg, da det balanceres af sødmen fra mangoen.

Dressingen til salaten blev et sats, hvor jeg virkelig tvilede lige indtil jeg tog den første bid. Jeg kunne nemlig ikke huske hvordan den skulle laves og af uforklarlige årsager gik jeg ikke ind og kiggede i opskriften jeg havde fået. Måske det var stædighed, måske det var eventyrlyst? Nå det er også lige meget – det endte jo godt :-) Sagen er nemlig at fiskesauce er en noget unik smag. Personligt synes jeg at ren fiskesauce ikke er synderligt behageligt, men det giver en super fylde og ligesom med løget, bliver fiskesaucen også balanceret af mangoens sødme. Hvis man smager på dressingen, der bare er fiskesauce og citron, inden man man hælder den over salaten, skal man ikke blive bange, selvom den smager lidt … ??? … Anderledes. Bare rolig, det bliver godt til sidst :-)

Ingredienser (2 personer):
2 kyllingebryster

- Marinade -
6 spsk fiskesauce
1 spsk sukker
1 1/2 “strå” citrongræs
1 fed hvidløg
1 skalotteløg
1 tsk stødt ingefær (frisk hvis man har)
1 tsk koriander frø
1/2 chili
5-7 dråber sesamolie

- Salat -
1 mango
1 rødløg
1/2 chili
2 spsk sesamfrø

- Dressing -
2 spsk fiskesauce
2 spsk citronsaft
1 tsk raps olie

Tilberedning:

- Marinade -
Skær citrongræsset og cilien i fine strimler.
Hak skalotteløg og hvidløg.
Kom alle ingredienser i en morder og giv det en god omgang.

- Kylling -
Skær kyllingebrysterne i mindre stykker, ælt dem godt i marinaden og lad dem ligge og trække 1/2 – 1 time.
Sæt dem på spid og gril dem eller steg dem på en tør pande ved middel varme (for høj varme får citrongræsset til at ryge gevaldigt).

- Dressing -
Rør fiskesauce, citronsaft og olie sammen.

- Salat -
Skræl mangoen og skær den i strimler.
Skær rødløget og chilien i tynde strimler.
Rist sesamfrøene på en tør pande.
Bland det hele sammen med dressingen

Vietnamesisk BBQ kylling (citrongræs, koriander og ingefær)
Vietnamesisk BBQ kylling og mangosalat

Læs også:

Chelsea - Verdens bedste burger
Hakkebøf med bløde løg og en let-syndig salat ... Batterier til sjælen
Sprøde potato skins - Soul food, madspilds sexede søsterLeave a comment

© 2016 Love food love cooking