Subscribe via RSS

Sprøde potato skins – Soul food, madspilds sexede søster

09 Feb 2012

potato skins - dybtegte kartoffelskræller. Soul food med bbq smag

potato skins - dybtegte kartoffelskræller. Soul food med bbq smag

Stop spild af mad. Et initiativ jeg kun kan støtte op om, så det gør jeg. Hånden på hjertet må jeg dog indrømme at det jo ikke ligefrem lyder sexet. Indenfor de seneste år er begrebet nose to tail vundet frem og er jo i bund og grund slagter/kød udgaven af stop spild af mad. Heller ikke rigtig sexet – og det er problemet, for jeg tror desværre at den almindelige dansker skal lokkes med noget mere lækkert for at hoppe med, for fornuft og moral er bare ikke moderne :-(

Jeg tror heldigvis løsningen er ret lige til … Soul food!

Soul food lyder sexet. Det emmer af jazz, smukke kvinder, stærke mænd, farvefulde solnedgange og masser af kærlighed. Og faktisk er det også det det er, lige med den tilføjelse at råvarerne til maden, var rester og affald fra de rige, som de fattige sydstats amerikanere måtte bruge, fordi de ikke havde råd til andet. Så i modsætning til Stop spild af mad og nose to tail, opstod soul food af nød. Men nød lærer nøgen kvinde at spinde og sultne mennesker at lave mad dejlig mad af rester, så med talent og opfindsomhed kom der fantastiske retter ud af “skraldet”. Hvis bare man kommer sjæl i sin madlavning bliver det godt – deraf navnet soul food.

En ret der poppede op i mit hovede forleden var potato skins. Jeg stod og lavede kartoffelmos og tænkte så “hvorfor smide skrællerne ud, når man kan lave noget lækkert af dem?” Så de røg i køleskabet i stedet for i skraldespanden, og blev dagen efter til dejlige sprøde “chips” krydret med salt, chili og røget paprika, så det fik “barbeque” smag og endnu mere soul food over sig :-)

Nu laver jeg jo kartoffelmos med jævne mellemrum, så fremover bliver skrællerne gemt. Og selvom soul food har rødder i de amerikanske sydstater er der intet (i hvert fald ikke i mit hovede) der forbyder at lave det med nordiske råvarer og krydderier, så det bliver en niche jeg kommer til at eksperimentere lidt med fremover.

Ingredienser :
Skræl fra bagte bagekartofler hvor kødet er skrabet ud
Salt, røget paprika og lidt chilipulver
Olie til friering

Opskrift:
Dybsteg skrællerne ved halvhøj varme i et par minutter. Vend dem halvvejs så de får farve på begge sider.
Læge de stegte skræller på fedsugende papir (avis eller køkkenrulle).
Drys krydderierne over.

potato skins - dybtegte kartoffelskræller. Soul food med bbq smag

Server og nyd

potato skins - dybtegte kartoffelskræller. Soul food med bbq smag

Læs også:

Ravioli med svampefyld (sort trompetsvamp)
Grønkålschips - sund snack til vinteren
Pasta og bacon - Når det simple er perfekt7 Comments on Sprøde potato skins – Soul food, madspilds sexede søster

 1. Selina Juul

  Du har helt ret – man skal ikke moralisere. Vi har netop taget nye våben i brug…. Søde Fritz & Poul. Se: http://www.youtube.com/watch?v=IOCvw0Mlup8

  :)

 2. Selina Juul

  PS:

  Og ja, jeg er da enig med dig – “stop spild af mad” lyder meget mormor, ikke? Men vi prøver hele tiden at få nye målgrupper med (derfor har vi også Thomas Rode i vores reste-kogebog http://www.saxo.com/dk/item/selina-juul-mere-mad-mindre-spild-indbundet.aspx ) fordi vil vil netop gerne have at alle (ikke kun mormor) hopper med på bølgen. Det er ved at ske. Langsom, men det er ved at ske :)

  KH
  Selina

 3. Christoffer - Lofoloco

  Hej Selina

  Problemet er at en forening/bevægelse der kaldes soul food ikke rigtig batter politisk – der har “stop spild af mad” noget mere power :-)

  I bund og grund handler det jo om at få uddannet den brede befolkning til at se ting som råvarer i stedet for affald.

  Så jeres nye video og kan godt lide den :-)

 4. Selina Juul

  Takker for det, Søde Christoffer. Du er sgu sød. Og solbrændt. Kan godt lide dig. :)

  Og i øvrigt super seje potato skins du har lavet :)

 5. Christoffer - Lofoloco

  Tak … de smagte også godt :-)

 6. Erland

  FED ret !!! Det havde jeg ikke lige set før :-)

  /Erland

 7. Christoffer - Lofoloco

  Tak … Nej det er ikke lige det vi har mest tradition for i danmark, men det kan vi måske få :-)


Leave a comment

© 2018 Love food love cooking