Subscribe via RSS

Spicy hytte-fritters med sød BBQ sauce

30 Mar 2012

dybstegt hytteost, dobbelt panering, BBQ sauce

Dobbelt panering, dybstegt hytteost, BBQ sauce

Som jeg skrev tidligere, deltager jeg i en konkurrence om at lave en treretters menu med hytteost.

Der er blevet eksperimenteret lidt. F.eks. kan jeg afsløre, at hytteost ikke skal have mere end 4-6 sekunder på en varm pande, før det er smeltet sønder og sammen. Til gengæld har smeltet hytteost en fantastisk egenskab med at trække lange strenge, ligesom osten gør på reklamebilleder af pizzaer. Det er en ret unik egenskab og noget jeg gerne vil gøre brug af. Problemet er så bare, hvordan man holder det samlet, så det ikke bare vælter ud over det hele, som det gjorde da jeg puttede det direkte på panden.

Næste eksperiment blev derfor at panerer det. Det største problem her var, at holde det sammen, for hytteost har ikke den mest faste konsistens. Løsningen var heldigvis ret let. Jeg drænede osten og kom lidt rasp ved, så kunne det mases nok til at holde sammen, og raspen havde ingen effekt på den strengede konsistens. Paneringen så dog lidt skrøbelig ud, og et enkelt sted begyndte der at sive lidt smeltet ost ud – det krævede forstærkning og dobbelt panering var lige hvad der skulle til :-)

Det eneste der så manglede var smagen.

Hytteost smager jo ikke af særlige meget, og jeg har lovet mig selv at retterne til konkurrencen skulle fremhæve hytteosten, så hvordan skulle jeg få smagen med? Her blev det til chili. Chili smager nemlig heller ikke af særlig meget – det er stærkt, men selve smagen er ikke kraftig. Det der er super ved hytteost, er at det absorbere en del af det stærke i chilien. Selvom det endte med en hel chili i, blev det ikke vildt stærkt (lidt stærkt, ja – men ikke noget der tager livet af nogen). Den syre der får chili til at være stærke, pirrer endvidere ens smagsløg, så andre smage træder mere frem (så længe det selvfølgelig ikke brænder tungen og ganen af). På den måde fik jeg hytteostens smag lidt mere frem, så det var præcis hvad jeg havde håbet på.

Endelig var der dippen til, så det blev en hel ret. Normalt ville jeg lave en spicy dip-sauce, men nu hvor der var chili i hytteosten, droppede jeg den spicy, da det bare ville blive stærkt på stærkt. Jeg tog 180 grader og lavede en sød dip-sauce. Det fungerede rigtig godt som modspil til det stærke og for det ikke bare skulle blive sødt, kom der både lidt spidskommen og røget paprika i så den også fik en røget smag.

Det samlede resultat af sprød panering og blød, strenget ost, det lidt stærke, det søde og det røgede var rigtig lækkert og osede af amerikansk barbecue fra sydstaterne. Nu hvor hytteosten stammer fra nybyggerne i USA, er det jo et ret passende sted at ende med denne ret, som jo er tænkt for at sætte hytteosten i centrum :-)

Ingredienser (4 personer)
- Fritters -
4 spsk hytteos
1 chili
1 æg
3-4 spsk rasp
2-3 spsk mel

- BBQ sauce -
10-12 cherrytomater
1 tsk røget paprika
1/2 tsk spidskommen
1 spsk honning

Tilberedning
- BBQ Sauce -
Skær cherrytomaterne i halve og steg dem ved jævn varme i lidt olie til de begynder at blive bløde.
Kom krydderierne og et par spsk vand ved og lad det simre i nogle minutter.

- Fritters -
Dræn hytteosten ved at hælde det i en si og lad væsken løbe af i ca 10-15 min.
Hak chilien fint og bland den sammen med, 1 spsk rasp og den drænede hytteost.
Smag det til med salt.
Form kugler af hytteost-massen med hænderne og lav en dobbelt panering ved at rulle dem i:

 1. Mel
 2. Pisket æg
 3. Rasp
 4. Pisket æg
 5. Rasp

Steg kuglerne i friture ved mellem varme til de er gyldne og server med det samme.

Læs også:

Müsligrød - morgenmaden i vintertøjet
Rosmarinolie - krydderurter på flaske
Valentine's dessert - Panna cotta, hindbær og champangne3 Comments on Spicy hytte-fritters med sød BBQ sauce

 1. Søren S. Willadsen

  Hej Christoffer.
  Virkelig god blog du har :-). Og absolut en inspirerende ret du har sammensat, som skal afprøves. Så den på Sjønnes blog. Har ud forsøgt med Pango rasp?
  Hvad siger du til jeg linker til dig på min blog: http://gastromad.dk/ ?
  /Søren

 2. Christoffer - Lofoloco

  Tak skal du ha’ :-)

  Jeg har ikke fået kastet mig ud i pango rasp endnu, men skal have kastet mig ud i det på et tidspunkt, da jeg kun har hørt godt om det.

  Har sat dig på min blogs rss list, så kan jeg og mine læsere følge med i hvad du eksperimenterer med og du må meget gerne linke også :-)

  /Christoffer

 3. gastromad

  Pango rasp giver en lækker sprødhed og mere lethed.
  Du er hermed linket og tak :-).
  /Søren


Leave a comment

© 2016 Love food love cooking