Subscribe via RSS

Rosmarinolie – krydderurter på flaske

08 Mar 2012

Hjemmelavet krydderolie med rosmarin - rosmarinolie
Hjemmelavet krydderolie med rosmarin - rosmarinolie

Kan du ikke lide rosmarin, er det bare at komme igang med at komme til lide det, for det smager altså bare fantastisk. Nu kender jeg ingen som ikke kan lide rosmarin, så det er en velkendt og kærkommen urt i mine retter.

Det er bare ikke altid det passer med krydderurter i retter af hensyn til udseendet – så hvad gør man, når man stadig gerne vil have smagen? Man laver krydderolie.

Krydderolie er ikke svært at lave – det er faktisk ret let. Grunden til jeg sjældent laver det, er at det tager lidt tid at lave – eller rettere at sigte. Mit problem er at jeg som regel står midt i forberedelserne, når jeg kommer til at tænke på, at det kunne være godt med lidt krydder olie, og  så må jeg undvære :-(

Forleden var jeg så lidt forudseende og fik lavet noget rosmarinolie, der skulle bruges til en ret dagen efter (Hvilken ret det var kommer i sit eget indlæg, så glæd dig :-)). Det bliver bedre endnu for man bruger ikke særlig meget krydderolie af gangen, så den dl jeg lavede kan holde i lang tid. Så nu har jeg i hvert fald rosmarinolie hvis jeg pludselig står midt i en ret og skal bruge det :-) … små mangler jeg bare at lave krydderolie på de andre 10-15 krydderurter jeg også gerne vil have.

Hvilken olie man bruger er en smagssag. Olivenolie smager af meget, og smagen vil jo blandes med smagen af krydderurten, så man skal være sikker på at smagene passer sammen, og at olivensmagen ikke overdøver krydderurten. Af denne grund bruger jeg selv raps- eller solsikkeolie, da disse ikke smager af så meget.

Ingredienser (1 dl):
1 dl rapsolie
5-7 stængler rosmarin

Tilberedning:
Giv rosmarinkvistene ca. 1 min i kogene vand (det hjælper me at bryde cellerne ned, så smagen lettere trækkes ud).
Pil “nålene” ef kvistene og dup dem så der ikke er vand på.
Sådan laver man selv krydderolie trin 1

Kom “nålene” og olien i en blender og giv det 8-10 minutter. jo længere det får jo mere smag trækkes ud, så lad være med at stop efter 1 min, selvom det ser ensartet ud.

Sigt blandingen i gennem klæde eller et kaffe filter (dette kan tage noget tid, så lad det gerne stå natten over).
Når olien er løbet igennem kan man vælge at vride filteret for at få det sidste med. Man skal her blot være opmærksom på at man får lidt grums med, som går olien lidt uklar … smagen sker der dog ikke noget med.

Hjemmelavet krydderolie med rosmarin - rosmarinolie
Rosmarinolie – krydderurter på flaske
2 Comments on Rosmarinolie – krydderurter på flaske


Leave a comment

© 2024 Love food love cooking