Subscribe via RSS

Broccoli og æblesalat – et kærkomment frisk pust i vintermørket

09 Jan 2012

Salat med æble, broccoli og bacon

Salat med æble, broccoli og bacon

Nogen gange er det hele lidt vintertrist, nogen gange overrasker man sig selv og nogen gange undre man sig over hvor enkel en komplekse ting kan være … forleden var sådan en dag hvor alle tre ting var tilfældet.

Her om vinteren kan jeg falde i staver og blive næsten sentimental ved tanken om sol og sommer. Handler man sæsonvarer, er der bare ikke så meget sol og sommer lige for tiden. Det var derfor heller ikke sol og sommer, jeg lige forestillede mig da jeg gik i gang med at lave mad.

Der var en rest broccoli i køleskabet. Min mor laver om sommeren en salat med broccoli, rosiner, solsikkekerner (måske noget mere?? – ja undskyld mor jeg ikke kan huske det, men den smager godt :-)) og så en mayonnaisedressing … “måske noget i den stil” tænkte jeg. Jeg ville dog ikke have en mayonnaisedressing, da jeg syntes der har været en del fed mad på det seneste. Det var åbenbaringen, for med en simpel vinaigrette kunne man jo pludselig putte alt muligt i – ja under forudsætning af de gik sammen naturligvis.

Jeg fandt et æble, et rødløg, en citron og købte en pakke bacon, nogle valnødder og rosiner. Altsammen relativt almindelige smage, men så skete magien.

Det der var så fantastisk ved denne salat, er de mange nuancer af sødme, fedme, syrer og teksturer. Normalt er der jo en, maks to ingredienser der bidrager med et element af f.eks. sødme, men her var det mindst 3 ingredienser der bidrog til hvert af elementerne og de lå relativt tæt på hinanden, så de skabte helhed på en dejlig – ja faktisk sommerlig måde … det var lige hvad jeg trængte til.

Salaten er ikke vildt dominerende, så den passede godt til den svinekotelet jeg lavede til. Den vil også passe fint til kylling eller bare alene som en frokost eller lignende.

Nu kan jeg klare endnu et par uger i vintermørket.

Ingredienser (2 pers.):
1/2 hovede broccoli
1 æble
1 pakke bacon
1/2 rødløg
3/4 dl rosiner
50 g valnødder
1 dl eddike
ca. spsk sukker

– dressing –
ca. 4 spsk rapsolie
ca. 2 spsk citronsaft
salt

Tilberedning:
Hak rødløg fint og læg det i en lage af eddiken og sukkeret i ca. 30 min

Skær baconen i mindre stykker, steg dem sprøde og læg dem på fedtsugende papir

Hak valnødderne groft og ris dem på en tør pande.

Rør dressingen og smag den til med salt – den skal være lidt sur i det, da der er en del sødme og fedme i salatens andre ingredienser.

Skær broccolien i små buketter

Skær æblet i mindre stykker og bland det i dressingen med det samme, så det ikke bliver brunt.

Bland nu alle ingredienserne sammen.

Server og nyd.

Salat med æble, broccoli og bacon

Læs også:

Spicy hytte-fritters med sød BBQ sauce
Tarteletter med høns i asparges - Nye asparges og mine bedstemødre
Dyb rød rødbederisottoLeave a comment

© 2016 Love food love cooking