Subscribe via RSS

Havtaske med appelsingele og gulerodspure

30 Nov 2011

Havtaske med gulerodspure (pure på gulerod) og appelsingele (gele på appelsin). Garneret med dild og rugbrødskrummer

Havtaske med gulerodspure (pure på gulerod) og appelsingele (gele på appelsin). Garneret med dild og rugbrødskrummer

Det hele startede egentlig med jeg havde set på grønthanlerens hjemmeside, at der var havtorn. Det har jeg aldrig prøvet at kokkerere med selv, så mit hovede gik straks igang med at tænke over hvad jeg skulle gøre med havtorn. Valget faldt på at lave en gele af det og servere det til noget fisk. Så tog projektet om sig, for så skulle det være havtaske og med så dejlig en fisk, skulle der gøres lidt ekstra ud af det … hvad med at lave en gulerodspure til, mon ikke det ville virke?

En super ide, hvis jeg skal sige det selv – problemet var bare at havtornen var udsolgt, da jeg kom ned til grønthandleren (og havde købt havtaskefilter).

Hvad gør en dygtig kok så? Ja det ved jeg heller ikke, men jeg valgte at køre på den oprindelige ide og så bare udskifte havtornen med appelsin – mon ikke det ville blive ok?

Hvorfor jeg aldrig, før nu, har brugt appelsin til fisk ved jeg virkelig ikke … €/”/#”%/=”!!!! det var en god kombination. Dild, appelsin og gulerod, hvor mærkeligt det end lyder, smager godt sammen og med relativt milde smage passer det super til havtaske. Kombinationen af den bløde pure, let-faste fisk og knasende rugbrød var også lige der hvor man vil have det.

Ud over at jeg jo ikke fik prøvet at kokkerere med havtorn, var det fantastisk og så må jeg jo bare finde havtorn en anden dag.

Eneste lille sidenote er at geleen hurtigt smelter, når man lægger den oven på den varme fisk, så det skal serveres hurtigt eller bare ikke oven på fisken. Alternativt skal man (og det har jeg tænkt mig) at prøve agar-agar i stedet for husblas, da det skulle være varmebestandigt.

Ingredienser (2 persone):
2 havtaskefilter
1 gulerod
1/2 dl kyllingefond
1 appelsin
1 blad husblas
1/4 skive rugbrød
Salt, peber og dild

Opskrift:
Læg husblassen i blød i koldt vand – ca. 5 min.
Pres saften af citronen og smag den til med lidt salt og sukker (den skal ikke smage sødt, men en anelse sukker fremhæver smagen).
Varm saften op så det næsten koger og rør så den udblødte husblas i.
Hæld det i en form og sæt på køl en time eller to.

Hak rugbrødet, så det bliver fine krummer.
Rist det sprødt på en tør pande.

Skræl guleroden og skær den i små stykker.
Kog det sammen med fonden til stykkerne er blevet møre (spæd til med lidt vand, hvis de er ved at koge tørre)
Blend gulerødderne til pureen er helt glat (konsistensen kan justeres ved at komme lidt væske i) og smag til med salt og peber.

Krydder havtaskefileterne med salt og peber og steg dem i halvt smør, halvt olie ved jævn varme. Tiden kommer an på størrelsen af fileterne, men de skal kun lige blive let hvide i kødet – mine fik ca. 5 min.

Anret med lidt dild på toppen.

Server og nyd.

Havtaske med gulerodspure (pure på gulerod) og appelsingele (gele på appelsin). Garneret med dild og rugbrødskrummer

Læs også:

Kylling "semi" sous-vide og aspargesrisotto
Flapjacks - Dejlige små, tykke pandekager
Tun steak med dampet pak choy og hoisin sauceOne Response to Havtaske med appelsingele og gulerodspure

  1. Ib Christensen

    Hej Christoffer
    Flot servering! Den havde altså også virket supergodt med havtorn. i det hele taget er havtorn, gulerod og appelsin supergodt sammen, og det funger vældig godt med lys fisk eller skaldyr som rejer, hummer eller jomfruhummer.
    En lille ide til dig og hvem der ellers er interesseret: En god kombination til en “grønsagsmundfrisker” , som jeg har lavet nogle gange, er baseret på en ide fra Dragsholm slot. Nogle friske tynde gulerødder blancheres kort og sauteres i rapskimolie og glaceres herefter i en blanding af lige dele havtorn-, gulerod og appelsinsaft. Hertil serveres en granité af citron, sukker og havesyre (blendet). Anrettes med spiselige blomster og dild. Alternativt kan man også sautere i honning og æblebalsamico, det virker også godt. En smuk servering er at bruge violette rødder, som man halverer på langs inden servering.
    vh ib fra CSA


Leave a comment

© 2016 Love food love cooking