Subscribe via RSS

Køleskabets sidste nadver = tærter

30 May 2011

Tærte med skovbær

Køleskabet stod af i lørdags og så var der nogle ting som enten skulle bruges hurtigt eller smides væk. Der var bl.a. nogle æg og noget smør, så jeg gav mig i kast med at eksperimentere lidt med desserttærter som ikke er min stærkeste side.

Begge tærter lavet på en klassisk mørdej á:
100 g smør
200 g mel (til desserttærter erstatter jeg 50-70 g mel med flormelis)
1 æggeblomme
lille drys salt

Normalt hakkes koldt smør ud i melet så det bliver grynet, men pga. køleskabet havde jeg kun blødt smør og kunne heller ikke sætte dejen tilbage på køl. Jeg fandt derfor på et lille trick der gjorde dejen mulig at håndtere – nemlig at rulle den ud mellem to stykker bagepapir og så trække det øverste af og vende den udrullede dej i formen. Dette vil også kunne gøres med en normal fast dej, da den alt andet lige bliver lettere at håndtere (jeg synes let jeg kan få prikket hul i en mørdej når jeg skal lægge den i formen)

bages ved 175 grader i 20-30 min. alt efter tykkelse (den skal være gylden)

1. Banan-, kaffecreme- og kakaotærte

Jeg har i lang tid (5-6 år) gerne ville prøve lave en dessert med banan, kaffe og chokolade, så lørdag gav jeg mig endelig i krig.

I bunden erstattede jeg 10 g mel med kakao pulver og så lavede jeg en creme med kaffesmag.

Cremen var:
1 æg
50 g sukker
1 1/2 dl. mælk
2 tsk instant kaffe
1 spsk Meizena hvis cremen skal bages (som den skal i denne tærte)

Jeg havde aldrig lavet creme før, men det er let, så længe man er tålmodig.

Pisk æg, sukker, meizena og mælk godt sammen og sæt så over middel varme (den skal ikke koge), mens der heletiden røres i det (hvis ikke man gør vil ægget stivne og klumpe). Nu glæder det om at være tålmodig for de første 6-8 min sker der ikke rigtig noget, men så pludselig begynder den at blive tykkere – ren magi :-)
Bliv ved med at røre og tilsæt instant kaffen (det opløses nemlig lettest i varm væske). Når den har den ønskede tykkelse tages den af varmen og hæles i den forbagte tærtedej eller i en skål indtil den skal bruges – vigtigst er det at den kommer ud af den varme gryde, så ægget i den ikke klumper i bunden.

Bananskiver og cremen kommes i den forbagte tærtedej og bages yderligere 10-15 min. ved 175 grade

Ærligt – så kunne jeg smage det var første forsøg med denne smagkombination, selvom cremen alene smagte af kaffe, blev den næste overdøvet af banansmagen og der kunne også have været mere kakao i bunden – men af et første forsøg var det OK og kombinationen har potentiale … og ja, det var først bagefter jeg fandt ud af man skulle putte maizena i creme der skal bages, så konsistensen af min creme var lidt grynet … live and learn :-)

2 Skovbær tærte

Her brugte jeg bare en masse bær i den forbagte tærtedej (frosne brom- og jordbær, som køleskabet også nægtede at holde frosne). Dryssede kun 1 spsk sukker henover hvad der ca. var 1,2 kg frosne bær, for det ikke skulle være for sødt og lod det lige trække en 10 5 min. inden jeg hældte dem i den forbagte tærtedej og kom en god håndfuld hakkede mandler på toppen. Bagte det hele i ca. 20 min.

Smagen var dejlig frisk og smagte af frugt. Jeg tror der skal en skefuld sukker mere næste gang, men så heller ikke mere.
Et problem jeg ikke havde forudset, var hvor meget væske der var i bærene. Det gjorde bunden lidt blød, da den sugede væsken. Næste gang vil jeg gøre to ting anderledes. Jeg vil pensle dejen med lidt æg og bage den 3-4 min inden der skal bær i, da det muligvis vil “beskytte” dejen og holde den sprød og så vil jeg dræne væsken fra bærene inden de kommer op i den forbagte dej.

Læs også:

Kartoffelskum
Jordbær og fløde - 100% rendyrket dansk sommerdessert
Rabarber crumble - så er det rigtig sommerLeave a comment

© 2015 Love food love cooking