Subscribe via RSS

Rabarber crumble – så er det rigtig sommer

29 May 2013

Rabarber crumble - så er det rigtig sommer
Hjemmelavet rabarber crumble med havregryn og kardemommeSol, sommer og rabarber – det rimer ikke, men er alligevel en fantastisk kombination :-)

I mine forældres have havde vi rabarber. Som barn var jeg ikke lige så stor fan som jeg er nu (tror jeg syntes de var lidt sure), men det var mine forældre, så der blev lavet en del rabarber grød etc. om sommeren i mit barndomshjem.

Rabarber giver mig  lykkelige minder om barndommen. Jeg kan huske lyset og skyggerne på det sted i haven rabarberne stod, den store aluminiumsgryde min mor kogte rabarbergrød i og vores hvide havebord med den rød- og hvidternede dug vi sad ved når vi spiste i haven. Jo, rabarber har været en del af mit liv siden begyndelsen og som tiden er gået er jeg blevet lige så stor fan som mine forældre var, så rabarber kommer nok til at være en del af mit liv til jeg dør.

Rabarber er i sin tid bragt her til fra asien, men har været her så længe, at vi har adopteret den fuldt ud og gjort den til en klassiker i det danske- og nordiske køkken. De er sådan lidt for sig selv. De er jo hverken en frugt eller en grøntsag, men en staude (blomst) og det er stænglerne man spiser. De smager forresten ganske forfærdligt rå – ja det var også et barndomsminde, men et af de mindre lykkelige :-)

De meget lette at arbejde med. Lidt varme og lidt sukker og de går fra at trække tårer og forvride ansigter til at være himmelske mundfulde. Alt efter hvor syrligt man vil have det, tilsætter man bare mere eller mindre sukker og hvis man vil have det ikke bliver for blødt i konsistensen, laver man en crumble :-)

Jeg kan godt lide et godt lag crumble, så derfor kommer jeg ikke så meget sukker ved rabarberne. På den måde får man en god balance af syre fra rabarberne og sødt fra crumblen. Jeg vil hverken have at crumblen bliver for ensformig i smagen eller for overdøvende, så man ikke smager rabarberne. Derfor kommer jeg havregryn og kardemomme i, som begge en forholdvis milde smage og som giver lidt “dybde” i smagen.

Alt i alt en kage/dessert man ikke kan blive andet end glad i låget af at spise :-)

Rabarber - råvareIngredienser (6-8 personer):

3 stk/300g rabarber
20 g sukker

- Crumble -

6 kardemommekapsler
100g sukker
100g mel
100g koldt smør
100g havregryn
1 æg

rabarber til crumbleOpskrift

Skyl rabarberne og skær dem i stykker på ca. 1 cm.

Vend dem i 20 g sukker og lad dem stå og trække, mens crumblen laves.

Pil frøene ud af kardemommekapslerne og stød dem til fint pulver i en morter (har man ikke kapsler bruger man bare 1 tsk stødt kardemomme).

rabarber crumble inden den bagesBland kardemomme, sukker, mel og havregryn.

Skær det kolde smør i mindre stykker og smulder dem i mel-, sukker- og grynblandingen, så det kommer til at ligne  savsmuld.

Slå ægget ud i blandingen og vend/rør det forsigtigt, så det bliver til en klumpet masse.

Fordel massen oven på rabarberne og bag det hele ved 200 grader i ca. 40 min.

Lad den køle lidt og server den lun med enten flødeskum eller creme fraiche til.

Rabarber crumble - så er det rigtig sommer
Rabarber crumble – så er det rigtig sommer

Læs også:

Patatas con alioli - Min første og største kærlighed til tapas
Blåbær/hytte cheese cake
Lasagne med grønkål - Grønt er godt ... også for smagen.One Response to Rabarber crumble – så er det rigtig sommer


Leave a comment

© 2018 Love food love cooking