Subscribe via RSS

Torsk, savoykål og weissbier sauce – Mad med øl

20 Mar 2013

Torsk, savoykål og weissbier sauce - Mad med øl

Torsk, savoykål og weissbier sauceFor en uges tid siden var jeg til et arrangement afholdt af Jacobsen.

Ikke så mærkeligt blev der talt en del øl til arrangementet.

En af de ting jeg talte med Jacobsen-folkene om var at, mens vin har en bred anvendelse i madlavning, er der relativt få retter hvor man bruger øl. Egentlig ikke så mærkeligt, da det franske og italienske køkken har stor indflydelse på vores mad, og begge er stor vin-lande.

Men mon ikke man kan bruge mere øl i maden end man lige går og tror? … Det tror jeg man kan.

Jeg er glad for nordiske køkken, men i modsætning til Frankrig og Italien er det ikke vin vi har brygget her i norden, men øl. Jeg har derfor besluttet mig for at prøve at få mere øl ind i mine retter, når jeg laver mad fra det nordiske køkken, så jeg kan gøre dem lidt mere gennemført nordiske.

Det første jeg eksperimenterede med var weissbier (hvedeøl), da den er let at have med at gøre. Lav bitterhed og lidt syre, hvilket er noget det kan bruges sammen med mange andre råvarer.

Jeg brugte øllen til at braiserer (koge-dampe) noget savoykål og lave sauce af resten. Savoykålen er lidt bitter, så jeg balancerede med lidt honning, der også klæder weissbieren og får det bundet godt sammen.

Det blev serveret med et stykke torsk pakket ind i seranoskinke, som var rettens salte element (man kan også bruge skagenskinke hvis det skal være ægte nordisk).

En enkel ret når det kommer til antallet at ingredienser og tilberedning, men kompleks når det kommer til smag. Ikke mindst på grund af øllen, som giver en god bund fra den gærsmag den har. Ikke gær på en dårlig måde (hvis man straks tænker på at tage en mundfuld ren gær), men på sammen måde som godt brød smager helt specielt af tilberedt gær.

Selvom det kun var mit første forsøg, har jeg allerede fået smag for at brug øl i min madlavning, så det skal der nok komme mere af her på bloggen :-)

Ingredienser (2 pers. hovedret/4 pers. forret):jabobsen weissbier
2 x 150 g torsk
4-6 skiver serano skinke
1/2 savoykål
2 1/2 dl weissbier (Jacobsen kan anbefales)
3-4 tsk honning
2 spsk citronsaft
20 g smør

 

Opskrift:
Krydder toskestykkerne med salt og peber på begge sider og pak dem hver ind i 2-3 skiver seranoskinke.

Bag torsken i ca. 12 minutter ved 175 grader.

Bland weissbier, honning og citronsaft og var det op til kogepunktet.

Snit savoykålen og kom det op i ølblandingen og lad det simre i ca. 12 min. (rør et par gange undervejs).

Når kålen er færdig tages det af varmen og smørret røres i saucen.

Anret, server og nyd.

Torsk, savoykål og weissbier sauce - Mad med øl

Læs også:

Koteletter og asparges med "jord" på
Granola eller hjemmelavet morgen-knas
Kølig rabarbersuppe med vaniljeskyr - friskt og sommerligt4 Comments on Torsk, savoykål og weissbier sauce – Mad med øl

 1. Mette

  Øl er super i det nordiske køkken.

  Kender du øl-eddikerner fra Herslev Bryghus? http://www.herslevbryghus.dk/index.php?page=nr-1-ol-2

  Men retteligt skal torsken vel pakkes ind i bacon, hvis det skal holdes HELT nordisk :-)

  Eller Fanøskinke måske……..

  Tak for rigtig god inspiration.

 2. Lofoloco

  Hej Mette

  Kender ikke øl-eddikerne, men det er da nogen jeg skal have kigget nærmere på.

  Tror ikke bacon vil fungerer så godt, da torske ikke skal have så lang tid og den heller ikke er så salt. Men Fanø- eller skagenskinke vil være oplagt hvis man vil være nordisk til benet – det er bare lidt sværere at få fat i end serano :-)

  Man kan også argumenterer for at weissbier heller ikke er rigtig nordisk, det da jo har sin oprindelse fra det sydtyske, men det ville jeg ikke gå alt for meget op i i denne ret …

  Bedste hilsner
  Christoffer

 3. GASTROmad

  Hej Christopher
  Mette har ret i Fanøskinke, hvilket jeg mener er den bedste vi har herhjemme. Når du ikke bor herovre vestpå kan den muligvis være vanskelig, at købe?
  God inspiration med øl til blanchering af savoykål, og sjovt, at du udgiver en opskrift med torsk og savoykål. Jeg har selv en liggende klare, hvor torsk og savoykål indgår, men er noget anerledes en din.
  Fanø bryghus har en chocolate stout øl, som jeg tænker måske kunne matche syren fra kålen?
  Tak for inspirationen :-).
  /Søren

 4. Lofoloco

  Jeg er meget enige med jer omkring skinken. Det er hele tiden mit dilemma om det skal være så autentisk som muligt og få promoveret lokale råvarer eller om det skal være let for dem der læser opskriften at prøve selv … og jeg kan ikke finde nogen perfekt løsning, men det er mit lod som madnørd :-)

  Sjov vi har tænkt i samme retning med torsk, kål og øl :-)
  Mon ikke en chocolate stout også er god til kål? … glæder mig i hvert fald til at høre resultatet.

  I det hele taget er det bare med at få prøvet en masse. Efter jeg talte med dem fra Jacobsen har jeg fået endnu mere lyst til at eksperimenterer med øl i maden, for når man kommer væk fra de store hverdagsklassikere som Tuborg og Heiniken er der kæmpe variationer. Jeg har lidt naivt set øl som én råvarer, men der er jo så stort et spænd at det er hundrede af forskellige råvarer der smager vidt forskelligt … ha ha får helt lyst til at lave mad nu.

  Bedste hilsner
  Christoffer


Leave a comment

© 2016 Love food love cooking