Subscribe via RSS

Lammerack og grøntsager i efterårsfarver

29 Oct 2012

Lammerack, romanesco kål, lilla og gule gulerødder, kantreller og portvinssauce

Lammerack, romanesco kål, lilla og gule gulerødder, kantreller og portvinssauceJeg ville egentlig have skrevet at efteråret er min yndlings årstid, men kom så til at tænke på om det nu også var sandt.

Ja, jeg elsker efteråret, men hader det også en gang imellem. Når det er vinter,forår eller sommer savner jeg heller ikke efteråret. Så jeg elsker efteråret – ikke mere end de andre årstider, men lige så meget, for hver årstid har sine egne unikke kvaliteter.

Min kærlighed til efteråret er lyset og farverne. Det kan godt være vi ikke har bjerge, ørkener og lignende her i Danmark, men da jeg forleden var en tur i dyrehaven, kunne jeg ikke sige andet end at den danske natur også er storslået – måske ikke i størrelse, men i den grad i farver.

Nu hvor jeg elsker efterårsfarverne så meget, har jeg ikke kunne lade være med at blive inspireret i min madlavning. Jeg ville have farvepaletten fra efteråret ned på tallerkenen – og det fik jeg :-)

Orange farve fra hokkaido græskar, gul fra gule gulerødder, lilla fra lilla gulerødder, brunlige nuancer fra kantareller og grøn fra romanesco kål.

Jeg valgte at lave lammerack, da jeg synes det smag lidt mere afdæmpet end oksekød og derfor passer bedre ind i efterårstemaet. For både at binde smagen af lammerack og grøntsagerne sammen lavede jeg en portvinssauce til. Den er nemlig også lidt mild i det og så er den perfekt i farven.

Hver af grøntsagerne blev tilberedt separat så farverne ikke blev blandet. Med de forskellige størrelser på grøntsagerne kunne jeg også styre deres konsitens, så de blev lige som jeg vil have dem … når man giver øjnene grøntsager der ser så dan ud, skal man ikke skuffe munde ved at lade dem være udkogte – de skal være bløde, men stadig med lidt bid.

Det blev den efterårsret jeg havde gået og drømt om. Masser af farver, smage og teksturer og så ligger den lige i midten af den lette sommermad og den tunge vintermad … ja jeg elsker efteråret :-)

Ingredienser (2 personer):
Lammerack med 6 ben
1 gul gulerod
1 lilla gulerod
2 håndfulde kantareller
2 håndfulde “buketter” romanesco kål
1/2 hokkaido græskar
smør, salt og peber

- Portvinssauce -
2 dl portvin
1 løg
1 tsk æblecider eddike

Opskrift:

- Portvinssauce -
Hak løget fint i brun det af i lidt olie.
Når løget har taget farve hædes portvin og eddike over og det koges ind til ca. 1/2 dl.
Smag til med salt og peber og juster med en anelse sukker og/eller eddike hvis den kræver det.

- Græskarpuré -
Skræl græskaret og skær det i mindre stykker.
Steg stykkerne i halvt olie og halvt smør til de er gyldne.
Hæld ca. 1/2 l vand over dem og lad det koge i ca. 15-20 min. til græskaret er helt mørt.
Giv det hele en ordentlig tur med stavblenderen til det er en helt ensartet pure.
Kog den lidt hvis den er for tynd og tilsæt lidt vand hvis den er for tyk.
Smag pureen til med salt peber og en klat smør.

- Grøntsager og svampe -
Halvver romanesco “buketterne”, skær den gule gulerod o terninger på ca 5x5x5 mm og skær den lilla gulerod i skiver på ca 2-3 mm i tykkelsen. Kog dem separat i saltet vand til de er blevet møre, men stadig har lidt bid.

Vend gulerødderne i lidt smeltet smør

Steg kantarellerne i smør til de er møre.

- Lammerack -
Brun lammeracket på panden og sæt det så i ovnen ved 200 grader i 10-15 min.
Lad det hvile i ca. 5 min

Anret, serve og nyd.

Lammerack, romanesco kål, lilla og gule gulerødder, kantreller og portvinssauce
Lammerack og grøntsager i efterårsfarver

Læs også:

Snack fra det nordiske køkken - Havreflager og dip
Verdens bedste kammerjunker - Hemmeligheden er ...
Hjemmelavet hvidløgsflutes - så det også smager af brødOne Response to Lammerack og grøntsager i efterårsfarver

  1. Dansken

    Hej christoffer, En rigtig fin blog du har fået stablet på benene, dejligt med lidt inspiration, Har selv en madblog, kunne godt tänke mig lidt konstruktiv kritik så hvis du har 5min må du gerne kigge forbi og fortälle hvad du syntes

    Mvh
    Dansken


Leave a comment

© 2015 Love food love cooking