Subscribe via RSS

Hverdagssuppe med hjemmelavede kødboller

07 Oct 2012

Grøntsagsuppe med hjemmelavede kødboller til hverdag

Grøntsagsuppe med hjemmelavede kødboller til hverdagEfterår i Danmark er suppevejr.

Heldigvis har jeg et trick der gør, at vi, hos os, kan få suppe i hverdagen uden det store arbejde.

I fryseren har jeg nemlig min “fondkasse“, som giver fond i gennemsnit hver 2. uge. Fonderne bliver lavet løbende og frosset ned og med fond i fryseren, er der ikke det store arbejde i at lave en suppe.

Jeg har på det seneste kastet noget kærlighed på at få lavet gode klare grøntsagssupper.

I denne type suppe, som er en hverdagssuppe, er det målet at få så meget smag i som over hovedet muligt, med mindst mulig indsats – specielt hvad angår at skulle vaske op bag efter. Det hele laves derfor i samme gryde. Smagen bliver i gryden og mindre opvask :-)

Grøntsagsfonden er grundlaget og også lidt jokeren. Den smager nemlig forskelligt fra gang til gang, alt efter hvad der er kommet i fondkassen. Det bliver derfor aldrig 100% ens, men det smager til gengæld altid godt :-)

Jeg kommer også friske grøntsager i. De koges ikke så lang tid, da jeg stadig vil have noget bid i dem, men de giver alligevel noget smag til suppen. Gulerødder og pastinakker er min favorit, men man kan bruge hvad man har lyst til: porre, blomkål, persillerod etc.

Endeligt er der kødbollerne. Her har jeg eksperimenteret lidt, før jeg kom frem til denne version. I starten lavede jeg dem bare af kød og lidt løg, men så bliver de hurtigt for hårde at tygge i. Ikke at man knækker sine tænder når man bider i dem, men det virker bare forkert at skulle tykke hårdt, når det er suppe man spiser.

Jeg laver derfor kødbollerne af fars. Koger man dem seperat vil de suge noget vand til sig samtidig med de vil afgive noget smag til vandet. Dette betyder tab af smag (og ekstra opvask). De bliver derfor kogt i selve suppen, så de når at give smag til suppen, samtidig med de selv suger smag fra suppen. Resultatet er lækre og saftige kødboller og en suppe fuld af smag.

Ingredienser (3-4 personer):
1 l grøntsagsfond
2 gulerødder
2 pastinakker

- Kødboller -
400 g hakket svinekød
1 løg
1 æg
50 g mel
1/2 dl mælk
salt og peber

Opskrift:
Pil løget og riv det på et rivejern.
Røg løg, svinekød, æg, mel og mælk sammen til en fars og krydder med salt og peber.

Form små boller af farsen og kog dem i grøntsagsfonden.
Når de flyder oven på tages de op og sættes til side.

Skræl gulerødder og pastinakker og skær dem i terninger på ca. 5 x 5 mm.
Kog dem i fonden til de er blevet lidt bløde – ca. 2-3 min.

Kom kødbollerne tilbage i fonden og lad det hele varmes igennem 1-2 min.

Server og nyd

Grøntsagsuppe med hjemmelavede kødboller til hverdag

Læs også:

Lammerack og grøntsager i efterårsfarver
Risalamande så englene synger
Lammefilet og en luksusversion af flødekartoflerLeave a comment

© 2017 Love food love cooking