Subscribe via RSS

“One man’s trash is another man’s treassure” – hjemmelavet fond

12 Apr 2012

grøntsager til fond

Man kan godt bare bruge en terning – det har jeg også selv gjort, men nu er fond blevet en fast del af indholdet i fryseren … ja hjemmelavet, ikke noget med terninger længere.

Det har intet med e-numre eller noget andet formanende at gøre, det er der andre der må skrive om, hvis det er det de har lyst til. For mig handler det om noget helt andet. Nemlig smag og så det faktum, at det faktisk er gratis.

Nogle mennesker vil se på skroget af en kylling, som det, der er tilovers og skal smides ud … jeg ser SMAG!

Køber man en hel kylling i stedet for bare brystfileter og lår, har man jo skroget at koge fond på bagefter, så efterhånden er det sjældent jeg køber andet kylling end hele kyllinger – derfor er der nu altid hønsefond i fryseren.

Grøntsagsfond laver jeg også. I fryseren har jeg en bøtte, hvor alle grøntsagsrester kommer i. Det er alt fra porretoppe og gulerodsskræller til halve løg, der ikke blev brugt og grøntsager, som er blevet slatne. Alt sammen noget der tidligere ville ryge ud, men nu bliver til grøntsagsfond. Det er ikke for at fedte for Stop spild af mad … jeg er bare nærig ;-)

Hver gang bøtten i fryseren er fyldt, bliver der lavet en gang grøntsagsfond – de smager aldrig 100% ens, da det er forskelligt hvad der ender i kassen, men til gengæld er det “gratis” grøntsagsfond :-)

Fond har en masse anvendelsesmuligheder og kan løfte smagen i mange forskellige retter. Der hvor jeg ofte bruger min fond er i:
Risotto
Puré
Suppe

Nogle gange bruger jeg også fond i saucer

Tilberedningen af fond er ufattelig simpel og tager meget lidt arbejdstid.

Hønsefond
Jeg bruner altid benene i lidt olie, da jeg godt kan lide smagen, men det er ikke nødvendigt at gøre. Når de er brune hældes godt med vand på, ca. 1 liter (INGEN salt) og så skal det bare stå og simre i en times tid eller to. Undervejs kan der spædes til med lidt ekstra vand hvis det koger for meget ind. Jeg ender med at koge det ind til omkring 1/2 liter.
Benene sies fra og så er der fond.
Den “rå” fond har en del fedt i, så den fryser ikke så godt. Derfor stiller jeg den først i køleskabet en time eller to.
Når den køler ned bliver fonden geleagtig og fedtet lægger sig på toppen og størkner. Så er det lige til at skrabe af med en ske (fedtet gemmer man, da det giver fantastisk smag når man bruger det til stegning).
Fonden hældes i en pose og puttes i fryseren.

Grøntsagsfond
Man kan godt brune grønstagerne først, men det gør jeg ikke, så dette er endnu lettere end hønsefond.
Grøntsagerne kommes i en gryde med ca. 1 liter vand (INTET salt) og så skal det bare simre en times tid eller to. Undervejs kan der spædes til med lidt ekstra vand hvis det koger for meget ind. Jeg ender med at koge det ind til omkring 1/2 liter.
De udkogte grøntsager sies fra og så er der fond.
Da der ikke er noget fedt i kan det hældes direkte i en pose og så i fryseren.

Fond og salt
Man salter ikke fond. Jeg ved godt der er salt i de terninger man køber, men det er heller ikke rigtig fond. Det der sker når man putter salt i sin fond, er at den bliver mere og mere salt, som den koger ind, og man risikerer den bliver ubrugelig fordi det er oversaltet. Hvad end man bruger sin fond til, så er det først der man salter.

Tip
Jeg har læst at nogle kommer deres fond i isterningbakker, da man så let kan dosere mængden, når man skal bruge det. Jeg har dog ikke selv prøvet, men det er en god ide som jeg gerne vil give videre.
Vil man prøve isterningbakken, vil jeg anbefale man koger sin fond godt ind, så smagen bliver ret koncentreret. Ellers ender man med alligevel at skulle bruge dem allesammen på én gang.

Læs også:

Nem yogurtdessert til sommeren
Hurtige morgenboller - Grovboller på sodabrød
Svineben med æblekompot, estragon og spidskål2 Comments on “One man’s trash is another man’s treassure” – hjemmelavet fond

  1. Stop Spild Af Mad

    Du må gerne fedte :)

    En herlig hjemmelavet fond i øvrigt!


Leave a comment

© 2016 Love food love cooking