Subscribe via RSS

Guld, Soul food, skattekister og lidt om fedtforskrækkelse

24 Feb 2012

Soul gold - fedt er guld i soul food

Soul gold - fedt er guld i soul food

Som barn var jeg en “sund” dreng – sund rimer på rund :-). Det voksede jeg fra som teenager, men som så mange andre teenagerer poppede der sjove tanker op i mit hovede gennem den årrække. En af dem var at fedt var dårligt. Jeg kunne næsten skære fedt ud af frikadeller – så set i bakspejlet kan man vel godt sige, at jeg var fedtforskrækket.

Jeg er ikke længere fedtforskrækket. Fedt er godt, hvis det er den rigtige kvalitet og i de rigtige mængder – og en del fedt er rigtig sundt. Jeg har ikke kigget alle undersøgelser igennem, så tør ikke sige at alt fedt er sundt, men sundt for sjælen er det i hvert fald :-). Fedt er nemlig et opløsningsmiddel og en del smagstoffer er fedt opløslige. Disse sætter sig derfor i fedtet og smider man det fedt ud, smider man smag ud, og det kan jeg altså ikke få mig selv til – fedt fra kylling, and, lam og bacon er det reneste guld for en glad amatør kok.

I køleskabet har jeg derfor nu mine små “skattekister” hvori jeg gemmer fedtrester. Det giver en del ekstra når jeg f.eks. ovnsteger rodfrugter, at der kommer en klat ande- eller kyllingefedt ved i stedet for olie. Eller at brune græskar af i andefedt når jeg laver græskarsuppe, er lige så englene synger … eller smager? – hvordan en engel så måtte smage? – ja åbenbart smager engle så af græskarsuppe :-)

Dette er Soul Food når er mest suverænt. At man tager en rest/affald og laver noget der smager længder bedre end hvis det var lavet af “nye” råvarer.

Så gør dig selv den tjeneste at gå ud og køb nogle små bøtter eller vask et par syltetøjsglas, som du kan bruge som skattekister til dit eget Soul Gold  … din sjæl og smagsløg vil elske dig for det.

Det skal siges, at folk kigger lidt mærkeligt på én, første gang man siger til dem, at de skal putte lidt andeguld ved kartoflerne … jeg troede ellers alle vidste hvad det var :-)

Læs også:

Klatkage på müsligrød - En slags madens grimme ælling
Frokostsalat med kylling - En slags madrente af helstegt kylling
"One man's trash is another man's treassure" - hjemmelavet fond10 Comments on Guld, Soul food, skattekister og lidt om fedtforskrækkelse

 1. Newyorkerbyheart

  Fantastisk indlæg, som gør mig glad :-)

  Mange hilsner
  Birthe

 2. Christoffer - Lofoloco

  Tak Birthe

  Og når du bliver glad bliver jeg også glad :-)

 3. Sjønne

  So true! Det pureste guld er det :)

 4. Christoffer - Lofoloco

  Ja … og man skal jo som bekendt ikke smide guld på gaden :-)

 5. sjoenne

  Jeg fandt lige ud af at du ikke var tilføjet min blogroll – stor fejl :)

  Har du et link til RSS også?

 6. Christoffer - Lofoloco

  :-)
  Enten
  feed://lofoloco.wordpress.com/feed/
  eller
  http://lofoloco.wordpress.com/feed/

  Det kommer an på hvilken RSS læser man har

 7. Hanne K

  FEDT!!!!! ;)
  Har du en cirka fornemmelse af, hvor længe det kan holde i køleskabet?

 8. Christoffer - Lofoloco

  Jeg har haft noget i ca. 2 måneder, som ikke er i nærheden af at blive dårligt.

  Man bruger jo fedt til at konservere i f.eks. ande confit, da det isolerer – luft og dermed bakterier kan ikke trænge igennem … så jeg tror det kan holde pænt længe :-)


Leave a comment

© 2015 Love food love cooking