Subscribe via RSS

Friterede smelt – hva’ for en fisk?

20 Apr 2012

Friteret smelt med aioli

Smelt fisk

Jeg har prøvet at få friterede ansjoser i spanien. Det er et par år siden og jeg må indrømme at jeg pænt spiste kroppen, men lod hovedet ligge tilbage på kanten af tallerkenen.

Det har sgu pint mig lidt lige siden. Tænk at jeg ikke havde mod nok til at spise det hele :-(

Da jeg så var hos fiskehandleren forleden, lå der nogle små friske ansjoser i køledisken og straks så jeg muligheden for at få moralsk oprejsning. Det viste sig dog at det ikke var ansjoser, men smelt (ja det hedder de altså). Det var dog intet problem, for fiskehandleren talte godt om dem, så dem røg jeg på. Jeg lavede lidt research på smelten da jeg kom hjem og fandt ud af, at vikingerne spiste den. DET forpligtede! Jeg havde svigtet mig selv på en fortovsrestaurant i Spanien, men jeg ville ikke svigte vikingerne nu hvor jeg var på hjemmebane (selvom jeg er sikker på vikingerne er mere kede af de er døde, end at jeg ikke spiste hovedet på en ansjos).

En hurtig panering og aioli til at dyppe i og så var der mandomsprøve. Jeg plejer jo at være hudløs ærlig her på bloggen, og det er jeg også nu. Den første bid jeg tog var altså halestykket … jeg skulle liiiige spise mig mod til. Det smagte godt. Smelt er en god, dog meget lille, spisefisk og aioli passer perfekt til. Men nu stod jeg tilbage med den halvdel hvor hovedet sidder. Smagen var jo god og på grund af paneringen kunne man ikke se hovedet, men tankerne begyndte så småt at køre. Det var for mig selv og for vikingerne, så inden min hjerne kørte op i en spids, skyndte jeg mig at komme det i munden. Hverken smag eller konsistens var anderledes – det smagte også fantastisk og jeg følte mig som en rigtig viking … nej det gjorde jeg dog ikke. Jeg følte mig som jeg altid har gjort, men med en lille moralsk oprejsning, for jeg havde fået lagt en lille fobi i graven … og i maven :-)

Man behøver ikke spise hovedet hvis ikke man har lyst, men det er altså synd ikke at gøre det, for det smager godt og er hverken mærkeligt eller ulækkert. De er perfekte som snack eller på en tapastallerken.

Ingredienser (tapas, 2 personer):
4-6 smelt
1 æg
2 spsk mel
2 spsk rasp

- Aioli -
1 ægeblomme (pasteuriseret)
1 dl neutral olie (solsikke- eller vindruekerneolie)
2 fed hvidløg

Tilberedning
Bag det ene fed hvidløg i ovnen ved 150 grader i ca. 20 min.
Rør en mayonnaise ved at røre olien i æggeblommen lidt ad gangen. Start med et par dråber og tilsæt så løbende mere olie under konstant omrøring.
Mos det bagte hvidløg, rør det i og smag aiolien til med salt og lidt revet rå hvidløg.

Skær bugen op på fiskene og pil indvoldene ud, hvis ikke det allerede er gjort.
Vend hver af dem, først i mel, så sammenpisket æg og til slut rasp.
Frituresteg dem ved jævn varme til de er gyldne og lad dem dryppe af på fedtsugende papir.

Server straks og nyd.


Friterede smelt – hva’ for en fisk?

Læs også:

Kylling ballotine, kantarel med ærterisotto
Pappardelle pasta med parmaskinke, tomat og "fattigmands parmesan"
Macarons uden sort magi3 Comments on Friterede smelt – hva’ for en fisk?

 1. Jesper

  Et lille Tip til hvordan man kan se eller rettere lugte om det er Smelt. Man skal dufte til den, Smelt dufter af Agurkesalat… Så næste gang du ser dem og tror det er smelt så duft til dem.

  Mvh
  Jesper

 2. Dejan

  Hej, nogen der ved hvor man kan købe smelt`?

 3. Lofoloco

  Hej Dejan

  Jeg købte mine i en af fiskehandlerne i Torvehallerne i KBH.

  Kan ikke forestille mig andet end at den lokale fiskehandler tager dem hjem på bestilling, hvis det ikke er en standardvare i sortimentet.

  Bedste hilsner
  Christoffer


Leave a comment

© 2017 Love food love cooking