Subscribe via RSS

Marshmallows eller skumfiduser :-)

05 Aug 2011

Hjemmelavede Marshmallow / skumfiduser

Hjemmelavede Marshmallow / skumfiduser

På engelsk siger man marshmallow, mens vi på dansk siger skumfidus og er det ikke bare et fantastisk ord “SKUMFIDUS” :-) Faktisk er skumfiduser oprindeligt et lægemiddel mod ondt i halsen (Wikipedia) … hov det er jo en mad blog, så tilbage til at lave mad :-)

For nogle uger siden så jeg at Piskeriset havde lavet en dessert med skumfiduser på toppen og kom til at tænke på at jeg for lang tid siden havde set TV-kokken Tina Nordström lave skumfiduser og jeg fik lyst til at prøve det af.

Pludselig gik det op for mig det er ikke bare noget billigt slik fra barndomsminderne, men  at skumfiduser faktisk er fantastiske også som element for en kok (eller mig, som bare elsker at lave mad). Man kan smagsætte dem som man har lyst til og man kan grille dem så de får en ny konsistens.

Jeg tog udgangspunkt i Tina Nordströms opskrift, som jeg dog lige fortolkede og forsimplede :-)

Ingredienser (50-60 stk.):
250 g sukker
3/4 dl vand
1 1/2 æggehvide
10 blade husblas
2 tsk vaniljesukker
1 spsk meizena
2 spsk flormelis

Opskrift:
Udblød husblasen i koldt vand.

Kog sukker og vand til en sirup. Alt sukker skal være opløst og det skal være en klar let klistret i boblerne når det simre. (I opskriften stod det skulle være 131 grader, men da jeg ikke har et sukker termometer så jeg sjussede mig frem og det blev godt :-))

Pisk æggehviderne stive og pisk derefter siruppen i lidt ad gangen.

Smelt den udblødte husblas i en gryde over svag varme og pisk den i massen.

Pisk til sidst vaniljesukkeret i massen.

Hæld massen ud i en bradepande eller lignende foret med husholdningsfilm og sæt det på køl i nogle timer.

Når massen har sat sig vendes det ud på bagepapir strøet med blandingen af flormelis og meizena.
Sådan laver man selv Marshmallow / skumfiduser trin 1

Skær det i den ønskede størrelse og vend dem i meizena/flormelis blandingen, så de ikke klistre sammen.
Sådan laver man selv Marshmallow / skumfiduser trin 2

Jeg var meget overrasket over hvor let og hurtigt det var at lave. At lave massen tager 10-12 minutter. Der er mange muligheder med at bruge skumfiduser – jeg prøvede fx. lige at flambere et par stykker i rom og vil bestem prøve at lave nogle med chokoladesmag og nogle med kaffesmag, da de vil være super kompliment til forskellige desserter. Der er også en idé med at prøve at sprøjte noget fyld i dem, som jeg ikke kan få ud af hovedet. Det er jo også oplagt at tage den amerikanske version med skumfiduser i stedet for flødeskum næste gang jeg laver varm chokolade :-)

Hjemmelavede Marshmallow / skumfiduser
Marshmallows eller skumfiduser :-)

Læs også:

Varm chokolade - Til et hvert tidspunkt hvor solen ikke skinner
Boller til en søndag eftermiddag og andre hygge tidspunkter
Hakkebøf med bløde løg og en let-syndig salat ... Batterier til sjælen7 Comments on Marshmallows eller skumfiduser :-)

 1. cphfoodie

  Lækre sager, det vil jeg også prøve. Mine skal være lyserøde, med jordbær smag :-)

 2. Christoffer Volf

  Tak.

  De er ret taknemlige at have med at gøre, så lyserøde med jordbærsmag bør ikke være noget problem … jeg har også et hav af ideer til smagsvarianter der skal prøves af :-)

 3. Michaelgc

  Av for kalorietallet. Den opskrift skal prøves, og så er den billigere og uden E-mærker, som de færdig lavede.
  Prøver neutral, kaffe og cacao. Hvis jeg bruger ex. mandel/ rom essens. Hvor skal jeg så spare, og hvordan; i hvor lang tid kan de holde sig?
  Ser allerede frem til at sætte en lille fad med “sommerens” ubrugte grillbrikker på bordet ; – )

  God informativ site du har bygget op.
  /M

 4. Lofoloco

  Mange tak :-)

  Hvis du kommer mandel/rom essens i skal du nok give mængden af husblas et lille nøk op.

  Da jeg lavede varianten med lakridssirup, var de lige på kanten af hvor klistrede jeg synes de må være, så næste gang vil jeg putte et halvt blad husblas mere i. Mit bedste bud er et halvt blad husblas mere in hvis man kommer omkring 2 spsk. ekstra væske i.

  Super idé´med at lave “grillbriketter” :-)

  Bedste hilsner
  Christoffer


Leave a comment

© 2015 Love food love cooking